четвер, 7 листопада 2019 р.


День української писемності та мови
– традиційне свято, що відзначається 9 листопада ще з 1997 року.  9 листопада – привід пригадати історію, поговорити про важливість української мови для сучасності та заохотити не тільки школярів, а й себе, до безупинного вивчення нашої рідної мови!
А чи знаєте ви історію виникнення Дня української писемності та мови?Насамперед це свято вшанування пам’яті визначного діяча Нестора Літописця. З приходом писемної культури саме він відчув необхідність упорядкувати усні знання і перенести їх на папір, аби зберегти історичні факти для прийдешніх поколінь. Так було створено «Повість минулих літ»

До вашої уваги:



3. Нестор Літописець. Правда про українця (пізнавальне відео про видатного історика України та його здобутки);

4. Мультфільм про українську мову (кумедний короткометражний мультфільм на слова відомої вам усім гуморески Павла Глузового «Кухлик». Він демонструє різницю між російською та українською мовами, а також у цікавій формі натякає на важливість спілкування українською).

А також пропоную нашим розумникам:

1. Виконати завдання І (шкільного) етапу конкурсу знавців української мови  імені Петра Яцика 

2. Відгадати   Неологічні ребуси по-українськи

Вам потрібно знайти аналоги для запозичених слів шляхом розгадування цікавих ребусів. Ті три учні, які найперші виконають правильно завдання - будуть переможцями!!!Шукайте завдання на шкільній дошці оголошень. Успіхів усім!!!

3. Написати Всеукраїнський диктант національної єдності

Диктант буде проведений 8 листопада 2019 року об 11:00. Текст радіодиктанту у прямому ефірі читатиме відомий мовознавець, автор підручників і посібників з української мови та літератури Олександр Авраменко, який складає текст диктанту останні 13 років. Цього року автор внесе у текст кілька елементів на перевірку нової редакції чинного правопису", - йдеться у повідомленні.
 Цього року вперше диктант можна буде перевірити вже через 15 хвилин після його написання. За цей час (11:45-12:00) охочі зможуть надіслати свій текст (фото, скан або скріншот із вказаною зворотною адресою) на електронну скриньку Українського радіо (rd@nrcu.gov.ua), або у приватні повідомлення на сторінці Українського радіо у Фейсбук (UA: Українське радіо), або на вайбер – 097-107-107-9. Повідомлення надсилається на одну з адрес, не дублюючи на всі.
З 12:00 до 12:15 в прямому ефірі Українського радіо Олександр Авраменко проведе роботу над помилками.


Немає коментарів:

Дописати коментар